Sokszor éri kritika a magyar egészségügyet, hogy nem működik megfelelően, a betegek gyakran elégedetlenek az ellátással. Magánemberként úgy érezhetjük, önmagunkban keveset vagy semmit nem tudunk tenni, hogy az egészségügyet jobbá tegyük. Számos lehetőség adódik azonban, hogy megkönnyítsük a bennünket ellátók munkáját, és ezáltal ellátásunk gördülékenyebb, hatékonyabb lehessen. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk pár javaslatot, hogy betegként milyen módon járulhatunk hozzá, hogy az egészségügy jobbá váljon. (1)

  1. Fontos, hogy betegként együttműködjünk az egészségügyi dolgozókkal, hiszen ők azért dolgoznak, hogy mi meggyógyuljunk.
  2. Tájékoztassuk orvosunkat korábbi betegségeinkről, gyógykezelésünkről.
  3. Számoljunk be arról orvosunknak, hogy milyen gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket szedünk.  Ezek az információk mind szükségesek ahhoz, hogy az orvos fel tudja állítani a diagnózist, el tudja készíteni a megfelelő kezelési tervet, valamint el tudja végezni a megfelelő beavatkozást!
  4. Őszintén válaszoljunk az egészségi állapotunkkal kapcsolatos kérdésekre, így például arra, hogy van-e fertőző betegségünk. Szem előtt kell tartanunk, hogy nemcsak saját, hanem embertársaink egészségének is komolyan árthatunk, ha nem számolunk be betegségünkről!
  5. Gyógyulásunk érdekében javasolt, hogy az orvostól kapott rendelkezéseket betartsuk, tanácsokat megfogadjuk.
  6. Ha az orvos szerint egészségi állapotunk indokolja, rendszeresen járjunk kontrollvizsgálatokra.
  7. Kórházban tartózkodásunk idején vegyük figyelembe a kórház házirendjét, alkalmazkodjunk betegtársainkhoz, ezáltal is megkönnyítve az egészségügyi dolgozók munkáját.
  8. Beszéljünk orvosunkkal, hogy ha bizonytalanok vagyunk az ellátással kapcsolatban, vagy ha kérdéseink merülnének fel.

A mi érdekünket szolgálja az, hogy csak olyan vizsgálatba, beavatkozásba egyezzünk bele, amelyről minden információt megkaptunk, és azokat értjük is!

1)  Forrásul szolgált az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (26. § - 27. §)

Previous Post Next Post