Járt már úgy élete során, hogy orvosa által elejtett szavakból próbálta kitalálni, hogy pontosan mi a betegsége, az hogyan kezelhető, és Önnek mi a teendője gyógyulása érdekében? Tisztában van azzal, hogy orvosának miről kell tájékoztatást adnia Önnek? Ha Önt foglalkoztatja ez a kérdés, olvassa el az alábbi, rövid összefoglalónkat.

A beteg többnyire laikus ember, aki abban bízik, hogy a speciális szaktudással rendelkező orvosok segítenek neki abban, hogy megértse, egészségi állapotára tekintettel milyen vizsgálatokra, kezelésekre szorul, és azok hogyan fognak lezajlani. A beteg érezheti úgy, hogy kiszolgáltatott helyzetben van, félhet a betegségtől, a kezelés, beavatkozás kimenetelétől, ezért nagy jelentőséggel bír, hogy az orvos felvilágosítsa a beteget, és ellássa a szükséges információkkal.

A tájékoztatáshoz való jog az egyik legfontosabb betegjog, ugyanis a beteg érdekei azt kívánják, hogy csak olyan egészségügyi beavatkozás elvégzésébe egyezzen bele, amellyel kapcsolatban a beavatkozást megelőzően megfelelő tájékoztatást kapott. A tájékoztatást egyéniesített formában, teljes körűen kell megadni számára. Felmerülhet Önben a kérdés: mit jelent az, hogy teljes körűen? Milyen részletekre kell kitérnie az orvosomnak?

Mikor teljes a tájékoztatás?

Önnek az alábbiakról kell információt kapnia:

  • egészségi állapotáról, beleértve ennek orvosi megítélését is, vagyis mi a diagnózis? Milyen kilátása van a gyógyulásra?
  • az egészségi állapotára tekintettel javasolt vizsgálatokról, beavatkozásokról,
  • a javasolt vizsgálatok, beavatkozások elvégzésének, illetve elmaradásának lehetséges előnyeiről és kockázatairól,
  • a vizsgálatok, beavatkozások elvégzésének tervezett időpontjairól,
  • arról, hogy a javasolt vizsgálatok, beavatkozások tekintetében döntési jog illeti meg, vagyis dönthet arról, hogy beleegyezik-e az adott beavatkozásba vagy visszautasítja az ellátást (ez a joga csak bizonyos esetekben korlátozható),
  • a lehetséges alternatív eljárásokról, módszerekről,
  • az ellátás folyamatáról és várható kimeneteléről,
  • a további ellátásokról, valamint arról, hogy
  • milyen életmód folytatása javasolt az Ön számára? (Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) 13. § (1)-(2) bekezdések)

Lényeges, hogy Ön is részt vegyen a tájékoztatás folyamatában, vagyis ha valamit nem ért vagy további információkat szeretne megtudni ellátásáról, akkor a tájékoztatás során és azt követően is bátran tegye fel kérdéseit orvosának! (Eütv. 13. § (3) bekezdés)Az orvosnak minden esetben meg kell győződnie arról, hogy Ön megértette-e az elhangzottakat, szükség esetén gondoskodnia kell lelki gondozásról. (Eütv. 135. § (2) bekezdés)

Javasoljuk, hogy valóban csak akkor egyezzen bele egy műtétbe, ha minden kérdésére választ kapott, hiszen ebben az esetben van lehetősége felelősségteljesen döntést hozni az egészségét érintően!

Previous Post Next Post