Több cikkünkben is foglalkoztunk már a beteg tájékoztatáshoz való jogával, mint az egyik legfontosabb betegjoggal. A betegnek az orvos tájékoztatása során számos kérdésre választ kell kapnia, mint például: milyen vizsgálatra lesz szükség? Javasolt a műtét egészségi állapotomra tekintettel? Milyen kezelési alternatívák állnak rendelkezésre? Meddig kell a kórházban tartózkodnom? Mikor állhatok vissza a munkába? Az alábbi, fiktív jogesetünkkel arra szeretnénk rámutatni, milyen fontos, hogy a beteg tisztában legyen azzal is, milyen előírásokat kell betartania a műtét után, mikor kell a műtét után kontrollra jelentkeznie.

József története

József fiatalkora óta szeretett motorozni, jó vezetési képességének köszönhetően évtizedeken keresztül sikerült elkerülnie a baleseteket. 42 éves korában azonban, egy esős napon elvesztette az irányítást a járműve felett, és balesetet szenvedett. A kórházba szállítását követően megröntgenezték, amely során az orvos megállapította, hogy József hátcsigolyája megsérült, műtétre azonban nem volt szükség. Józsefet hazabocsátották, és fájdalmaira fájdalomcsillapítók szedését javasolták, más utasítást azonban nem kapott az orvosától. Fájdalmai hetekig nem csökkentek, munkáját is nehezen tudta ellátni. Kőművesként sokat kellett emelnie, de gerincfájdalmai ezt egyre kevésbé tették lehetővé. Többször felmerült benne a kérdés, nem kellett volna már elmúlnia a fájdalmainak?

Ön mit gondol, nem kellett volna az orvosnak további tanácsokkal ellátnia Józsefet, hogyan enyhíthet a fájdalmát, hogyan múlhatnak el minél gyorsabban a panaszai?

Ha igenlő választ adott a kérdésre, jól gondolja, az orvos nem tájékoztatta teljes körűen Józsefet.(1) Az orvosnak a fájdalomcsillapító felírása mellett azt is meg kellett volna említenie, hogy a kórházból történt elbocsátást követően a gyógyulás időtartama alatt mennyi ideig és mire kell figyelnie. Érdemes lett volna Józseffel egy kontroll időpontot is megbeszélni, ez azonban szintén elmaradt. József így nem tudhatta, hogy állapotában milyen további változások állhatnak be, amelyek kezelést igényelnének. Jelen esetben több hétig indokolt lett volna a pihenés, fekvés, kőműves munkáját semmiképpen sem végezhette volna.

Konklúzió

József történetéből tanulva javasolt, hogy az orvosunkkal való konzultáció során arról is beszéljünk, mi magunk mit tehetünk annak érdekében, hogy minél gyorsabban meggyógyuljunk. Egy műtét elvégzése után lényeges, hogy pontosan kövessük orvosunk tanácsait, és rendszeresen járjunk kontrollvizsgálatokra!

Lásd

(1) az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) 13. § (1)-(2) bekezdések

Previous Post Next Post