Ön gondolkodott már azon, hogy egészségpénztárhoz csatlakozzon? Tudja, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt egy egészségpénztár? Amennyiben szeretne többet megtudni erről a témáról, olvassa el az alábbi cikkünket, amelyben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze az Ön számára.

_További információ: az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 51. §-51/E. §

Milyen szolgáltatásokat nyújt egy egészségpénztár?

Az egészséges életmód folytatása mindannyiunk érdeke, hiszen szeretnénk hosszú ideig és egészségesen élni. A magyar társadalombiztosítás biztosítja, hogy bizonyos szolgáltatásokat térítésmentesen vehessünk igénybe, ezeknek a köre azonban természetesen nem teljes körű. Amennyiben szeretnénk olyan szolgáltatásokat is igénybe venni, amelyek a társadalombiztosítás által nem vagy csak részben támogatottak, és hozzájárulnak egészségünkhöz, akkor lehetőségünk van csatlakozni egy egészségpénztárhoz, amely például a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére nyújthat segítséget az otthoni gondozásban, hozzájárulhat gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök beszerzéséhez. Támogathatja a gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételét; speciális eszközök árának, lakókörnyezet átalakítási költségeinek támogatásával mozgáskorlátozott vagy fogyatékos személyek életvitelét könnyítheti meg.

Az egészségpénztár életmódjavító, valamint prevenciós szolgáltatásokat is nyújt, így sporteszközök, fog- és szájápolók vásárlásához járul hozzá, egészségügyi állapotfelmérő- és szűrővizsgálatokat (így különösen méhnyakrákszűrést, prosztatarákszűrést) végez. (Az egyes szolgáltatásokról bővebben az adott egészségpénztáraknál tájékozódhat!).

Hogyan válik az egészségpénztár tagjává?

Ha Ön úgy dönt, hogy szeretne csatlakozni egy egészségpénztárhoz, havonta rendszeresen tagdíjat kell fizetnie, amelynek összege pénztáranként eltérő, általában minimum havi 1-2 ezer forint. Az egyéni számlára befizetett összeg az egészség megőrzését célzó szolgáltatásokra költhetők el, egyes pénztárak külön pénztári kártyát is kibocsátanak, amellyel egyszerűbb a szolgáltatások elszámolása.

Milyen előnyei lehetnek a tagságnak?

A tagságnak több előnye is lehet, például az egyéni számlánkon lévő összeg erejéig, folyamatosan igénybe vehetjük a pénztár szolgáltatásait. Lehetővé teszi, hogy időben felkészüljünk váratlanul jelentkező egészségügyi kiadásokra. Az el nem költött befizetéseket a pénztár biztonságos eszközökbe fekteti, amely hozamot eredményez. Előny lehet az Ön számára, hogy közeli hozzátartozója is igénybe veheti az egyes szolgáltatásokat.

Javasoljuk, hogy az egészségpénztárhoz való csatlakozás előtt fontolja meg, hogy a pénztári tagság díja plusz kiadást jelenthet az Ön számára. Fontos azonban, hogy ezzel a megtakarítási formával egészsége megőrzéséhez járulhat hozzá!

Kapcsolódó téma: Tudnivalók a magán egészségbiztosítás kapcsán

Previous Post Next Post