A mai, modern orvostudományban számos egészségügyi szolgáltatást vehetünk igénybe, bízva egészségi állapotunk javulásában. Laikus személyként természetesen nem lehetünk tisztában valamennyi kezelési eljárással, beavatkozással. Lényeges, hogy orvosunk felvilágosítsunk bennünket arról, hogy milyen módszerek lehetnek alkalmazhatók a mi egészségi állapotunk esetén, így például gyógyszeres kezelés vagy műtét javasolt-e. (1) (A természetgyógyászat által kínált lehetőségről az orvosnak nem kötelessége tájékoztatni a beteget.) Annak jelentőségét, hogy tájékoztatást kapjunk a kezelési lehetőségekről, jól példázza az alábbi eset.

Szandra története

Szandra szépségére már gyermekként felfigyeltek az emberek. Fiatal korában egy ügynökség megkeresésére modellként kezdett el dolgozni. A számos külföldi és hazai bemutató sok örömöt hozott Szandrának, fizikailag azonban nagy megterhelést jelentettek számára. A magas sarkú cipők rendszeres viselése miatt mindkét lábán bütykök alakultak ki. Panaszai az évek során fokozódtak, amely miatt magas sarkú cipőt ritkábban tudott viselni, valamint a bütykök látványa a hétköznapi életben is zavarták. 30 éves korában elhatározta, hogy megszabadul a bütyköktől, ezért orvoshoz fordult, aki egy hét múlva meg is műtötte Szandrát. Az orvos a beavatkozás során úgy döntött, hogy Szandra lábain eltérő típusú műtéteket végez el. A beavatkozás elvégzése után Szandrának rendszeresen gyógytornára kellett járnia, amely a jobb lába esetén sokat segített. A bal lábán azonban a gyógytorna ellenére panaszok jelentkeztek, csak tág és lapos sarkú cipőben tudott járni. Újabb műtét elvégzésére került sor, amely azonban megoldást nem hozott. Szandra lába deformálódott, járása fájdalmas, nehezített lett.

Ön szerint hogyan kellett volna eljárnia az orvosnak? Szandra egészségkárosodása elkerülhető lett volna?

Az orvosnak a beavatkozást megelőzően teljes körűen tájékoztatnia kellett volna Szandrát, hogy milyen típusú műtétet kíván elvégezni a betegen, mindkét lábán ugyanazt vagy más típusú eljárást fog-e alkalmazni. Ha különböző típusú műtét mellett dönt az orvos, fontos, hogy a beteg információt kapjon arról, hogy ez miért szükséges. Ismertetni kell azt is, hogy milyen következményekkel járhat az adott műtét. Tekintettel arra, hogy Szandra nem volt minden információ birtokában ellátásával kapcsolatban, nem volt abban a helyzetben, hogy eldöntse, vállalja-e ezt a típusú műtétet, és viseli-e az ezzel járó következményeket. Feltételezhető, hogy megfelelő tájékoztatás esetén Szandra nem járult volna hozzá a bal lábon végrehajtott műtéthez, és így egészségkárosodása sem következett volna be.

Javasoljuk, hogy az orvosi konzultáció során érdeklődjön orvosánál arról, hogy az Ön egészségi állapota esetén milyen kezelési alternatívák állnak rendelkezésre, valamint, hogy azok milyen következményekkel járhatnak!

Forrás

(1) Lásd: az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 13. §-14. §

Previous Post Next Post