Magyarországon az egészségbiztosítás keretében számos egészségügyi szolgáltatást vehetünk igénybe térítésmentesen. Ön tisztában van vele, melyek ezek a szolgáltatások? Az alábbi cikkünkben ezeket szeretnénk Önnek röviden (a teljesség igénye nélkül) bemutatni.

Szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálatoknak fontos szerepe van abban, hogy a betegségeket megelőzzük, valamint azokat az orvosok korán felismerjék. A biztosított térítésmentesen az alábbi szűrővizsgálatokra jogosult például: az újszülött egészséges fejlettségét ellenőrző, az esetleges károsodások korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatokra. A 0-6 éves korosztály jogosult az életkoruknak megfelelően az anyagcserére, az érzékszervek működésére, az értelmi képességre vonatkozó, valamint teljes körű fizikális szűrővizsgálatra. A 6-18 éves korosztály - ideértve a 18 év feletti nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő személyeket is – jogosult az iskola- és ifjúság egészségügyi ellátás keretében végzett szűrővizsgálatokra; a 18 éven felüli korosztály évente egy alkalommal fogászati szűrővizsgálatra. Életkorunktól függetlenül jogosultak vagyunk sportegészségügyi vizsgálatokra.

A gyógykezelés céljából végzett ellátások

Egészségi állapotunk figyelemmel kísérése, egészséges életmódunk elősegítése, valamint betegségeink kezelése érdekében érdemes rendszeresen felkeresnünk háziorvosunkat. A biztosított a háziorvosi ellátást térítésmentesen veheti igénybe. 18. éves életkorunkig jogosultak vagyunk teljes körű fogászati alap-és szakellátásra, 18. éves korunk felett azonban már csak bizonyos fogászati ellátásokra, így például sürgősségi ellátásra, fogkő eltávolítására. Biztosítottként betegségünk esetén jogosultak vagyunk járóbeteg-szakellátás keretében történő vizsgálatra, illetve gyógykezelésre. Ha az egészségi állapotunk kórházi benntartózkodást tesz szükségessé, akkor térítésmentesen vehetjük igénybe a betegségünk megállapításához szükséges vizsgálatokat, gyógykezelést (műtéti beavatkozásokat), gyógyászati ellátást. Nem kell fizetnünk a gyógykezelésünkhöz szükséges gyógyszerért, kötszerért, az étkezésért, az elhelyezésért, valamint az ápolásért.

Egyéb egészségügyi szolgáltatások

A számos térítésmentesen igénybe vehető ellátások közül kiemelnénk például a mentést, illetve azt, hogy a kismamák biztosítottként jogosultak a szülészeti, valamint anyatejellátásra. Szenvedélybetegség esetén a beteg jogosult bizonyos rehabilitációs ellátásokra.

Konklúzió

Természetes a fenti ellátásokat abban az esetben vehetjük igénybe térítésmentesen, ha biztosítottak vagyunk! Biztosított többek között az a személy, aki munkaviszonyban, közalkalmazotti vagy közszolgálati jogviszonyban áll, valamint például álláskeresési támogatásban részesül vagy főállású kisadózóként van bejelentve.

Previous Post Next Post