Hazánkban évente több, mint száz orvosi műhibaper indul. Ezeknek a pereknek egy része azon alapul, hogy az orvos nem megfelelően tájékoztatta a beteget kezelésével kapcsolatban. A betegnek ugyanis joga van ahhoz, hogy részletes tájékoztatást kapjon az ellátását érintően. Önnek mi a tapasztalata? Orvosa megfelelően tájékoztatja, vagy maradnak Önben kérdések, bizonytalanságok az orvosával való beszélgetést követően? Mai cikkünkben fel szeretnénk hívni az Ön figyelmét azokra az információkra, amelyeket fontos, hogy megkapjon kezelése során. (1)

A tájékoztatás elemei

Az egyik legfontosabb kérdés, amire szeretnénk választ kapni, ha orvoshoz megyünk, hogy milyen az egészségi állapotunk, milyen betegséggel küzdünk, és arra milyen gyógymód van. Egészségi állapotunk felmérése érdekében az orvosnak ismertetnie kell, hogy milyen vizsgálatokra kell elmennünk, és azok hogyan fognak lezajlani. Vannak vizsgálatok, amelyekre éhgyomorral szabad menni, lehet, hogy már a vizsgálatot megelőző napon sem ehetünk bizonyos ételeket. A vizsgálatokat követően tudja az orvos megítélni, hogy milyen betegségben szenvedünk, vagyis, hogy mi a diagnózis. Laikusként sokszor nem értjük az idegen nyelvű kifejezéseket, ebben az esetben kérjük orvosunkat, hogy magyarázza el azok jelentését. Orvosunk a diagnózis ismeretében javasolhat beavatkozást, fontos, hogy ismertesse, az milyen előnyökkel, ugyanakkor milyen kockázatokkal járhat.

Orvosunktól nem várható el, hogy előre pontosan meg tudja mondani, hogyan fog sikerülni a beavatkozás, annak kimenetele ugyanis több tényezőtől is függhet, szervezetünk sokféleképpen reagálhat egy műtétre. Ha tisztában leszünk a lehetséges kockázatokkal, akkor dönteni fogunk tudni arról, hogy vállaljuk-e a műtétet. A beteget alapvetően megilleti az a jog ugyanis, hogy döntsön arról, beleegyezik-e egy adott ellátásba, vagy visszautasítja azt. Ha beleegyezünk, akkor az orvosnak tájékoztatnia kell bennünket az ellátás folyamatáról (például mikor és hogyan fog zajlani a műtét, el fognak-e bennünket altatni, várhatóan meddig fog tartani a műtét, rutinműtétnek számít-e, milyen kimenetele lehet a műtétnek?). Lehetséges, hogy a teljes gyógyulásunk érdekében további ellátásra is szükség lesz. Ha rendelkezésre állnak más eljárások, módszerek, azokat is szem előtt kell tartania az orvosnak tájékoztatásunk során.

A gyógyulás folyamatában sok múlik azon, hogy a beteg megfogadja-e az orvos utasításait, tanácsait, vagyis például végez-e rendszeresen gyógytornát, diétásan étkezik-e, jár-e kontrollvizsgálatokra. A betegnek pontos képet kell kapnia az orvostól arra vonatkozóan, milyen életmódot kell folytatnia a jövőben.

Bátran kérdezzünk!

Betegként segíthetjük orvosunk munkáját azzal, hogy a félreértések, bizonytalanságok (és akár későbbi jogviták elkerülése) érdekében kérdéseket teszünk fel orvosunknak! Érdemes már a találkozást megelőzően átgondolni, felírni magunknak a kérdéseinket, aggályainkat!

Lásd

(1) az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 13. §

Previous Post Next Post